Saturday, September 1, 2012

Baju apa nak pakai ya sebagai speaker di Majlis Anugerah SM/SSM?

Oh Ya! Alhamdulillah, saya telah di beri tanggungjawap utk memberikan ucapan dan motivasi kepada para usahawan di Majlis Penganugerahan pangkat SM (Sales Manager) dan SSM (Senior Sales Manager) pada 8 September 2012..

Hmm... nak pakai baju apa ya... :):) insyaAllah dah ada... antara yang menjadi pertimbangan (dan keinsafan) adalah bila sy membaca artikel di bawah ini... Ye la..biz...biz juga... sebagai pemimpin, banyak yang kena di jaga ..terutamanya bila kita di jadikan contoh.. Silap bagi contoh, dan contoh tersebut menjadi ikutan.... Wahhh!! Sahamnya berjela2 dan tak terputus selagi di lakukan oleh para pengikut... Na'uzubillah..


petikan dari http://www.iluvislam.com/inspirasi/motivasi/4412-realiti-cantik-yang-tidak-berapa-cantik-wardina-.html

8 Sifat Pakaian Wanita Islam1. Pakaian itu mestilah menutup aurat. Rasulullah saw bersabda :
Telah berkata Aisyah “ Sesungguhnya, Asma’binti Abu Bakar menemui Nabi S.A.W dengan memakai busana yang nipis ” Maka nabi berpaling daripadanya dan bersabda “Wahai Asma’ , sesungguhnya apabila wanita itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini, sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya”

2. Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga menampakkan bayangan tubuh badan dari luar. “Dua orang ahli neraka yang belum pernah saya lihat adalah: kaum yang memegang pecut bagai ekor lembu digunakan untuk memukul orang (tanpa alasan), orang perempuan yang berpakaian tetapi telanjang bagaikan merayu-rayu melenggok-lenggok membesarkan cemaranya bagaikan punuk (bonggol) unta yang mereng. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau syurga, sedangkan bau syurga dapat dicium dari jarak yang sangat jauh” (Riwayat Muslim)


3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit, tetapi longgar atau selesa dipakai. Ia menutup bahagian-bahagian bentuk tubuh yang menggiurkan nafsu lelaki dan ia menutup aspek kehaiwanan dari insan itu. Dalam sebuah riwayat dari Abdullah bin Abi Salamah bahawa Umar Bin Khattab .a menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemidian berkata , “Jangan dipakaikan kepada isteri-isteri kamu!”. Lalu seseorang berkata “ Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya .” selanjutnya Umar berkata, “Memanglah auratnya tidak nampak, tetapi bentuk tubuhnya nampak”

4. Warna pakaian itu suram atau gelap, seperti warna hitam atau kelabu asap atau perang sehingga tiada bernafsu lelaki melihatnya( terutamanyya pakaian seperti jilbab atau abaya). Menurut Ibnu Kathir di dalam tafsirnya pakaian wanita-wanita pada zaman Nabi saw ketika mereka keluar rumah berwarna hitam)


5. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan dengan bau-bauan yang harum, demikian juga tubuh badan wanita itu, kerana bau-bauan ini ada pengaruhnya atas nafsu kelamin lelaki yang ajnabi.Perempuan yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah sehingga lelaki mencium baunya disifatkan oleh Rasulullah saw sebagai zaniyah, yakni pelacur atau penzina.
“Wanita apabila memakai wangi-wangian , kemudian berjalan melintasi kaum lelaki maka dia itu begini dan begini iaitu pelacur ” (Riwayat Abu Dawud dan Tirmizi)

6. Pakaian itu tidak bertashabbuh dengan pakaian lelaki yakni tiada meniru –niru, atau menyerupai pakaian lelaki. Telah berkata Ibnu Abbas :
“Rasulullah SAW telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita-wanita yang menyerupai lelaki” (Riwayat Bukhari)

7. Pakaian itu tiada bertashabbuh dengan pakaian permpuan-perempuan kafir dan musyrik

8. Pakaian itu bukanlah libasu sh-shuhrah, yakni pakaian untuk bermegah-megah , untuk menunjuk-nunjuk atau bergaya.
Tarikkkkk nafas panjang2.... hmmm.... hmmmm... hmmmmm.... susah juga kan...
Segala-galanya mudah bagiMu ya Allah, Kau bantu aku ya Allah untuk mematuhi syariatMu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...