Sunday, July 24, 2011

Resepi Ketam Telur Masin

Ketam Telur Masin

Terpanggil nak try sebab ramai kawan2 kata sedap sangattttt....

Bahan-bahan ( Untuk 2/3 orang )
  • - 3 ekor ketam bunga (yang besar)
  • - 5 biji kuning telur masin
  • - 5/6 batang cili padi (dihiris halus)
  • - 2 tangkai daun kari (tarik dari tangkainya)
  • - 2 sudu makan mentega
  • - 3 sudu makan susu cair
  • - 2 sudu teh gula -
  • - garam & lada sulah secukupnya
  • - Minyak untuk menggoreng
Cara-cara

  1. Kukus kuning telur masin selama 5 minit. Kemudian lecek-lecekkan kunig telur dengan sudu sampai berderai. Ketepikan.
  2. Gaul ketam bersama tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng hingga ketam bertukar warna. Angkat ketam yang dah digoreng dan ketepikan.
  3. Di kuali yang bersih, masukkan mentega dan goreng cili padi & daun kari hingga wangi.
  4. Masukkan kuning telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hingga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi.
  5. Masukkan sedikit garam, gula, lada sulah dan susu cair. Gaul dan akhir sekali masukkan ketam yang dah digoreng tadi.
Selamat Mencuba.........

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...