Hari ini sy sujud syukur kerana akhirnya dah dapat resepi yang sangat ringkas untuk buat putu mayam. Hehe.. kalau dah namanya org Melaka, memang la suka amat ngan putu mayam. Mak saya dulu beli kat sorang Uncle india yg naik basikal dengan kukusnya.... Dulu ok je makan (org Melaka kan mesra budaya) , bila dah kawin ni...rasa takmo lak makan.. (kena psyco ngan laki la ni)...
Suami sy ni mmg sangat jaga bab makan. Teringat masa kerja & jadi felo di UTM, adakalanya bila ada program dan tak sempat masak, sy akan beli makanan di Arked Meranti,UTM. Masa nak hidang tu, dia tanya beli kat mana.. then bila sy explain, dia kata kat kedai xyz, kakak tu tak pakai tudung kan? wahahahha... sy kata, abang ni... YaAllah, sy tak le pulak fikir sampai jauh ke situ, as long as org Islam jual, kira ok lah tu... Malas nak panjangkan cerita, sy kata -ye la, len kali tak beli lagi kat situ.
Esoknya pun sama, sy tak sempat masak. Then beli lagi di Arked tu... sy tersenyum geli hati bila pandang kakak tu. So sy beli lauk lain di gerai sebelahnya. Masa makan, belum sempat dia tanya sy dah declare dengan lawaknya- Abg jgn risau, lauk ni i beli kat gerai sebelah tu, mmg budak tu tak pakai tudung sbb.... dia lelaki... hahahha.. Guess what?? Dia kata- kat gerai budak lelaki yg pakai gelang tu ker??? Makkkk... nak pengsan aku dengar... tapi buat bodo je la..pengsan karang, tak dpat makan pulak..
Pas tu kena dgr la skit lecture - Sayang ni kan- makannya tak dijaga, macam mana la nak senang menghafal surah ... pastu bagi sekali lak anak2 makan.. OMG,..Yela..ye la, nanti-nanti sy pi beli kat gerai makcik gerai lagi satu tu... ingat saje le la nak tukar2 menu. Sampai sekarang sy perasan , kalo kawan2 kata tempat makn sana sini best ke apa ke, dia tak heran pun.. dengan2 sy pun dah jadi takde perasaan.. sb kalo pergi kan berdua...
Berbalik cerita putu mayam ni, Di Jb ni, mmg susah nak dapat org Melayu buat. Dulu kat Pasar malam taman U ada, pastu dah lama takde lagi makcik jual kuih tu. Tapi ada la yang org India buat. So sy ajak suami g dan suh dia tengok gerai tu, sepanjang jalan saya convince dia yg mak saya kata putu mayam ni buatnya kena bersih sbb ia kan putih, bila smpai depan gerai tu, dia disapprove...huwaaa... so sy kata takpe, nt sy buat sendiri...
Esok tu jugak sy cari barang. Dipendekkan cerita, ...sy buat tak jadi sb sy tekan guna alat utk buat maruku yg paling halus... dgn sakit pinggangnya, dgn penatnya, dgn bersepahnya, dgn habis gasnya, dgn tak jadinya...last skali bibik kata ' Umi, lain kali kalo nak makan, beli aje lah... tak payah di buat2...' (kahkahlah..tension tgk dapur bersepah la tu)
Then, pagi tadi jumpa kat resepi Bihun Sufi..yey yeh, nak try la...
PUTU MAYAM
Hanya perlu rendam bihun SUFI ke dalam air panas yang mendidih selama 10 minit. Kemudian lingkarkan bentuk bulatan di atas daun pisang atau dulang yang berlubang. Kukus selama 10 minit dan lihatlah hasilnya, bihun sufi yang putih bersih ini akan melekat di antaranya menjadikannya putu mayam yang enak dimakan bersama campuran kelapa dan gula melaka yang diricik halus. Enak juga kalau sesekali di cicah dengan kuah kari...
Untuk lebih menarik dan ada kelainan, tambahkan sedikit pewarna hijau (atau warna kesukaan anda) dan sehelai daun pandan (untuk mewangikan putumayam anda) sewaktu rendaman dengan air panas mendidih tadi.
Jom kita try buat sama2....
salam...saya tengah teringin nak makan putu mayam ni, mmg susah nak jumpa org melayu buat. bihun sufi beli kat mane ye?
ReplyDeleteSy slalu mkn kt meranti, UTM,,, kt mana nk cari bihun sufi. Ssh nk dpt,,,
ReplyDeletekalau guna bihun jenama lain x boleh ke?
ReplyDelete